MENU
SLUITEN

De ins en outs van het beroep planner

Als planner heb je een leuke, veelzijdige job. En, afhankelijk van de branche waarin je werkt, lekker menselijk! In dit artikel lees je de ins en outs van het beroep planner. Je leest wat je doet, welke opleiding je ervoor nodig hebt, waar je terecht kan komen én wat je verdient als planner.

Oh, en zoals je misschien weet is dit artikel een organisch stukje content: als je aanvullingen op dit artikel hebt, laat het ons weten, dan voegen we het namelijk toe of passen we het aan. Zo blijft dit artikel ook voor anderen leuk en bovendien actueel.

 

Wat doet een planner?

De aard van je werk verschilt per branche, maar waar het op neerkomt is dat je bijvoorbeeld werk, mensen, ritten, of goederen inplant volgens een bepaald schema. Anders gezegd, jij zorgt ervoor dat op het juiste moment, de juiste dingen gebeuren. Dat kunnen mensen zijn die op een bepaald moment ergens moeten werken of goederen die op een zeker tijdstip in een winkel moeten liggen. Tot je werkzaamheden behoren bijvoorbeeld het maken van dag-, week- en maandplanningen, het verwerken van administratieve gegevens, het doornemen van je gemaakte roosters met de operatie, het organiseren van een voorraadplanning en het analyseren van personeelsbehoeften. Maar nogmaals, het is dus afhankelijk van de branche waarin je terecht komt, wat de daadwerkelijke inhoud van je functie is.

 

Welke opleiding voor de functie van planner?

Er is niet één opleiding speciaal voor planners. Je kan natuurlijk een opleiding ‘Operations management’ volgen maar uit de praktijk blijkt dat veel mensen die deze opleiding hebben gevolgd, (uiteindelijk) voor een andere rol kiezen. Hetzelfde geldt voor Bedrijfskunde en Supply Chain Management.

 

Wat we vaak wél zien in de praktijk is dat de branche waarin planners werken, leidend zijn voor de opleiding die ze kiezen of hebben gekozen. Anders gezegd, een transportplanner zal eerder op basis van diens kennis van de transport en logistiek een functie als planner aannemen, of (met het vooruitzicht van een leuke baan als transportplanner) zich laat bijspijkeren op dit gebied.

 

Waar kan je werken als planner?

Je kan als planner bij ontzettend veel bedrijven terecht; eigenlijk bij alle bedrijven die te maken hebben met een vereiste planning van goederen en/of personeel. Dat kan een transportbedrijf zijn, waar je ritten inplant, een installatiebedrijf waar je zorgt dat servicemedewerkers op tijd bij de juiste klant zijn, of in de zorg waar je de schema’s voor de verschillende routes perfect op elkaar laat aansluiten.

 

Je carrièreperspectief als planner

Juist omdat je als planner bij veel bedrijven terecht kan, en in veel verschillende branches, zijn de carrièreperspectieven zeer gunstig. Digitalisering vormt echter wel een uitdaging voor deze beroepsgroep. Nu software steeds slimmer wordt en geniepig ons dagelijks leven binnensluipt, kunnen veel van de werkzaamheden die te maken hebben met planning, worden overgenomen door AI. Maar wees niet bang: daar zijn we nog niet. De komende jaren zal je als planner nog voldoende kansen krijgen om je als planner te ontwikkelen.

 

Gemiddeld genomen verdient een planner trouwens tussen de €2380 en €3220 per maand*. Wel is dit sterk afhankelijk van meerdere factoren zoals (wederom) de branche waarin je werkt maar natuurlijk ook je leeftijd en ervaring.

 

Meer weten over de functie planner?

Je voelt ‘m al aankomen: ook wij zoeken doorlopend goede planners of ambitieuze toppers die willen doorgroeien naar deze rol. Wil je dus graag meer weten over de functie van planner? Laat het ons dan weten, dan vertellen we je er meer over.

 

 

Bron: https://www.werkzoeken.nl/salaris/planner/

Auteur

Bart Balm

Publicatiedatum

21-1-2022 13:03

Delen