MENU
SLUITEN

Diploma versus ervaring

Wint ervaring het van een diploma? Of is een papiertje nog steeds de onbetwiste kampioen sollicitatiewinnen? Dit is wat wij ervan vinden.

 

15%

Eerst een interessant weetje. Jobbird onderzocht dat slechts 15% van werkend Nederland een baan heeft die aansluit op hun oorspronkelijke studie. En dat is niet gek als je weet dat je pas op latere leeftijd (ongeveer na je 25ste) de kennis en ervaring hebt om écht te onderzoeken wat je leuk vindt. En dus niet op de middelbare school terwijl dat het moment is dat je een studie kiest.
Het overgrote merendeel heeft dus op enig moment in hun leven besloten iets anders te gaan doen, vaak vanuit een semiprofessionele hobby of vrijwilligerswerk. En met deze ervaring, motivatie en drive komen ze behoorlijk ver want bedrijven kijken steeds meer naar wie je bent en wat je kan.

 

Wie ben je en wat kan je?

Bedrijven kijken steeds meer naar wat je capaciteiten zijn. Misschien wel omdat bij- en omscholing steeds laagdrempeliger worden. Maar dit betekent niet dat een diploma niet belangrijk is. Een diploma is de bewijslast van een zeker kennisniveau. Het geeft aan dat je bepaalde dingen kent en kan. En dat geeft veel bedrijven vertrouwen, een houvast.

 

Dus, is ervaring belangrijker dan een diploma?

Wij zien dat een diploma niet per se minder belangrijk is geworden maar dat andere kwaliteiten juist belangrijker worden (gevonden). En juist om die andere kwaliteiten te onderzoeken, is het persoonlijke contact met onze kandidaten zo belangrijk; wij willen iemand goed leren kennen en gaan niet alleen af op diploma’s en/of certificaten.

 

Wat vind jij?

En wat vind jij? Blijkt dat ervaring belangrijker is dan het hebben van het juiste papiertje, of is een aantoonbaar kennisniveau toch het allerbelangrijkst?

Auteur

B Balm

Publicatiedatum

24-3-2021 10:59

Delen