MENU
SLUITEN

"Hoe ziet jouw baan er over 5 jaar uit?"

Beroepen veranderen doorlopend, misschien nu wel harder dan voorheen. Dat komt deels door Corona en deels door de (technologische) ontwikkelingen die zich in een steeds sneller tempo opvolgen. Vandaag bestaan beroepen die 5 jaar terug nog niet bestonden en dat is best interessant als je erover nadenkt.

Maar hoe ziet onze sector er over 5 jaar uit? Want ook de werving en selectiebranche verandert doorlopend. We stelden Jill 4 vragen om erachter te komen wat haar visie is.

 

Wat verandert er tussen nu en 5 jaar binnen jouw vakgebied?

“Corona dwingt de markt om te veranderen, ook die van ons. Ik verwacht bijvoorbeeld dat kandidaten de komende jaren steeds meer verwachten dat de consultant /bemiddelaars naar hen komen in plaats van andersom, of dat er veel digitaal wordt afgesproken in plaats van face-to-face. Aan de ene kant is dat jammer omdat het persoonlijke aspect, dat wij zo belangrijk vinden, onder vuur ligt. Aan de andere kant zie ik daar een kans liggen om juist het verschil te kunnen maken. De A in RATO staat niet voor niets voor aandacht en als wij juist dat persoonlijke aspect weten te borgen in een wereld waar dat wellicht steeds schaarser wordt, onderscheiden we ons van de rest.

Wat de functies die ik middel betreft, daar merk ik dat met name de officefuncties steeds vaker fulltime zijn, in vergelijking met enkele jaren terug. Ik verwacht ook dat teams op, bijvoorbeeld, administraties steeds kleiner zullen worden omdat er steeds meer geautomatiseerd wordt.”

 

Waar wordt er straks steeds meer op geworven? 

“Ervaring wordt steeds belangrijker, net als soft skills. Dat komt volgens mij omdat functies steeds allrounder worden en er steeds meer wordt gevraagd van de mens achter het cv. Bedrijven bieden hun personeel steeds vaker cursussen en opleidingen aan waardoor eigenschappen als flexibiliteit en de welwillendheid om jezelf te ontwikkelen ontzettend waardevol zijn. Natuurlijk blijven hard skills ook belangrijk maar de verhouding tussen de twee verandert.”

 

Welke kwaliteiten worden steeds belangrijker in jouw functie als arbeidsmarktspecialist?

“De mate waarin ik betrokken word bij het vraagstuk van de organisatie, groeit. Ik word steeds meer betrokken bij de organisaties waar ik binnenkom. Nu functies allrounder worden en soft skills belangrijker, wordt het ook belangrijker om meer tijd te besteden aan de persoon achter het cv. Dat vergt van mij ook een andere rol, met name in het voorwerk dat meer energie vergt.”

 

Welke Covid-maatregelen zijn here to stay?

“Er is veel veranderd door het virus. Er wordt veel digitaal /thuis gewerkt en je merkt dat bedrijven deze nieuwe manier van werken steeds meer omarmen. En verreweg de meeste kandidaten die ik spreek vinden het eigenlijk ook wel lekker om vanuit huis geïnterviewd te worden. Deze verandering zal zeker de komende 5 jaar blijven bestaan. En zoals ik vertelde is het aan ons om daar op een passende manier mee om te gaan (lees: persoonlijk).

Deze verandering vindt natuurlijk ook zijn weerslag op onze eigen omgeving; ook bij ons werken mensen steeds vaker vanuit huis. En soms is dat wel lastig, bijvoorbeeld vanuit het dingetje “zien bellen is doen bellen”. We voeden ons toch in die zin met het enthousiasme en gedrevenheid van onze collega-consultants.

Verder denk ik dat de omgangsnormen zoals we die nu hebben, nog wel even zullen blijven. Al hoop ik wel dat die over 5 jaar voorbij zijn, haha.”

Auteur

Bart Balm

Publicatiedatum

21-5-2021 8:46

Delen